Ghid – Cum să începi în domeniul monedelor virtuale

Ești unul dintre cei care au auzit de monede virtuale – crypto coins – și de imensele câștiguri care se învârt în domeniu, dar nu știi de unde să începi? Acest ghid este făcut exact pentru începătorii care vor să investească/tranzacționeze în monede virtuale (bitcoin, ethereum, ripple, electroneum, etc.).

1. Introducere

Cea mai importantă acțiune pe care trebuie s-o facă cineva care vrea să înceapă orice investiție o reprezintă o documentare temeinică (mai ales într-o piață cu foarte mare risc așa cum este cea a monedelor virtuale)! Acest ghid este doar un prim pas, recomand o perioadă de câteva săptămâni, chiar luni, de studiu și documentare în domeniu înaintea trimiterii primilor bani.

În primul rând este nevoie de o înțelegere a limbii engleze avansată (în orice caz, peste medie). Vor fi întotdeauna articole, cărți și alte resurse de calitate în limba engleză (și în acest ghid vor fi legături).

Trebuie înțeles că domeniul monedelor virtuale este foarte vast. În fiecare zi apar monede noi (zeci chiar), dar majoritatea sunt monede absolut inutile. Coinmarketcap (care reprezintă cel mai important website în domeniu, mai multe despre el mai jos – link) monitorizează la momentul scrierii acestui ghid 1394 monede diferite. (markets reprezintă perechile de tranzacționare totale, schimburile directe dintre diferite monede) Alte site-uri raportează între 1100 și 1300 de monede. Multe proiecte sunt abandonate, sparte de hackeri, inactive sau direct înșelăciuni. Găsirea proiectelor care au potențial, care vor crește enorm și vor genera profit, care au sau vor avea un produs util în viața reală reprezintă cu adevărat vânătoarea de comori și ar trebui să fie principala activitate a celui care investește în domeniu.

Prima și cea mai importantă monedă virtuală (momentan) este bitcoin. Deși înaintea ei au mai fost tentative de a realiza monede care să existe doar digital, doar bitcoin a rezistat. Un grup de oameni sau doar o persoană care publica sub pseudonimul Satoshi Nakamoto (nici până acum nu se cunoaște identitatea reală) a pus în 2009 bazele bitcoinului. Pe scurt bitcoin este un software care rulează pe zeci de mii de calculatoare conectate la internet și care toate știu același lucru – toate tranzacțiile de la început până în prezent și implicit valoarea fiecărui portofel.

Sunt foarte multe chestiuni tehnice de vorbit despre bitcoin, dar nu despre aceasta este vorba în acest ghid. La bază are un whitepaper – un articol științific care explică ideea; există și varianta în limba română aici. Recomand citirea lucrării deoarece pune bazele tehnologiei cele mai importante pe care a implementat-o Satoshi, blockchain. (și bitcoin este foarte important, dar nu la același nivel). Blockchainul este singura legătură între toate monedele virtuale, la bază absolut toate au un blockchain sau un altul (deoarece sunt și în acest caz foarte multe tipuri). Cu siguranță recomand înțelegerea termenului, iar aici este un video (17 minute, limba engleză) care explică foarte bine conceptul de blockchain (link).

Din punct de vedere tehnic se poate vorbi enorm despre blockchain și bitcoin (orice întrebare este binevenită în secțiunea de comentarii la finalul ghidului), dar acest ghid este despre investiții și tranzacții în monede virtuale.
Prețul bitcoinului de-a lungul timpului a avut foarte multe suișuri și coborâri și de aceea este important de știut că se discută despre o piață foarte volatilă cu pierderi și de 94%!

bitcoin major corrections

Dar la fel de adevărat este că și profiturile au fost imense (după acea cădere de 94% a urmat o creștere de 1504%!). Bitcoin a pornit fără a avea absolut nici o valoare (la început se dădeau câte minim 50 de monede absolut gratuit doar pentru promovare), iar acum, la momentul scrierii acestui articol valorează ~15.000$ (sau ~60.000RON), dar a valorat și 20.000$ cu nicio o lună în urmă. Ce îi conferă această valoare? Foarte simplu, cererea și oferta (precum și probabil mari manipulări de preț într-o piață aproape deloc reglementată). De-a lungul timpului investitorii au înțeles (sau din alte motive) scopul bitcoinului și au început să cumpere din ce în ce mai multe monede (una din caracteristicile bitcoinului este raritatea sa, în acest moment sunt în circulație 16 milioane de monede și niciodată în viitor nu vor fi mai mult de 21 de milioane).

Și deși creșterea de la 0 la 20.000$ este imensă, în momentul actual bitcoinul este o monedă virtuală relativ stabilă. În comparație cu alte monede virtuale numite și altcoins (ce nu este bitcoin este altcoin) sau shitcoin [ce nu este bitcoin este shitcoin ? sau monedele inutile, etc], anul 2017 a fost „stabil” pentru bitcoin.

shitcoins

Cine ar fi investit în aceste altcoins la începutul anului 2017 ar fi avut niște câștiguri incomparabile cu alte piețe. De exemplu cine ar fi investit 10$ în moneda virtuala Verge (sau prescurtat $XVG) în data de 1 ianuarie 2017, exact peste un an de zile ar fi scos 77.830,30$ (un articol în limba engleză despre câștigurile din 2017 – aici). Sunt și monede care au scăzut (dintre cele 1300), dar anul 2017 a fost unul extraordinar pentru majoritatea, cele mai mari creșteri de când au apărut.

2. Investiție/tranzacționare

Cum se poate cumpăra moneda Verge $XVG sau moneda Ripple $XRP? Nu există nicio metodă care este foarte simplă sau ușoară pentru începători.

Cele mai multe monede virtuale se tranzacționează în pereche cu bitcoin. Așa că primul pas o reprezintă cumpărarea de bitcoin ($BTC). Se poate achiziționa cam orice subdiviziune de bitcoin, până la 0.00000001 BTC (sau 1 satoshi; subdiviziunea cea mai mica a unui bitcoin, este denumită satoshi în onoarea creatorului). Deci dacă aveți doar 1000RON de cheltuit la cursul actual se poate cumpăra 0.016863258 $BTC (exemplu aproximativ).

În România au apărut de câțiva ani pe piață brokeri sau exchange-uri care oferă bitcoin la schimb cu RON, USD sau EURO printre care Coinflux, BitcoinRomania, btcxchange, etc (căutați exchange sau broker bitcoin romania pe google – cu atenție să fie companii serioase). Se mai pot folosi și diferite terminale de tip ZebraPay (sau altele), ATM-uri de bitcoin (harta aici) sau direct de la alte persoane fără a te înregistra pe vreun site cu buletinul sau a divulga prea multe detalii personale pe site-ul LocalBitcoins(link) sau Paxful(link) (se poate plăti cu paypal, carduri de cumpărături, vouchere, etc, depinde ce acceptă vânzătorul). Avantaje și dezavantaje mai jos, în cadrul categoriei sfaturi.

(PS: poate ar fi mai bine să urmați pașii pentru crearea unui cont pe un exchange mai întâi sau în timp ce așteptați verificarea celor de la Coinflux puteți crea contul pe exchange la capitolul 2.2 > link către câteva rânduri mai jos)

2.2 Exchange Bitcoin > altcoins – Binance

Înregistrarea pe un exchange poate fi foarte simplă sau în unele cazuri imposibilă. Pentru acest ghid am folosit cel mai bun exchange și cu cel mai mare volum global (în momentul scrierii acestui ghid) – Binance. Folosiți acest link pentru a ajunge la pagina de înregistrare.

Înregistrarea este foarte rapidă și simplă – Register (dreapta sus), se completează corect câmpurile apărute și apoi din e-mailul primit se confirmă contul. Înapoi pe site se alege Login, utilizatorul se loghează în cont iar de acolo alege meniul Funds – Balances.

binance

Din fereastra apărută se caută BTC Bitcoin ca în imaginea de mai jos și se alege butonul Deposit.

binance 2

În fereastra apărută, în secțiunea BTC Deposit Address se găsește adresa dorită. Adresa care este generată este unică și este adresa care trebuie folosită mai sus (link), la ultimul pas din Coinflux (adresa, adresa publică, wallet-ul, portofelul reprezintă aceeași noțiune; poate fi trimisă oricui pentru a vă trimite bitcoin, însă numai dumneavoastră aveți acces la ei și puteți să îi mutați, tranzacționați, etc.).

binance 3

După câteva minute bitcoinii cumpărați cu RON de pe Coinflux vor ajunge pe adresa generată de Binance, iar după alte câteva minute tranzacția va fi confirmată și de cei de la Binance (10-30 de minute în total).

Acum puteți tranzacționa orice pereche Bitcoin/Altcoin oferită de Binance. Se alege meniul Exchange > Basic, iar din pagina nou apărută se caută moneda dorită din cadrul coloanei BTC. Pentru acest exemplu am ales perechea BAT/BTC.

binance 4

Acum poate începe tranzacționarea de monede virtuale. Oricine investește în monede virtuale trebuie să se obișnuiască cu astfel de ferestre, este principala fereastră de cumpărare/vânzare. Am împărțit ecranul în mai multe secțiuni pentru a fi mai ușor de înțeles. O explicație mai în detaliu a ferestrei urmează imediat după imaginea de mai jos.

(PS: Pe scurt cine dorește să cumpere BAT, în mijlocul paginii – jos, în secțiunea Market alege Buy BAT, scrie în câmpul Amount numărul exact de monede pe care dorește să le achiziționeze sau selectează unul din procentele sugerate pentru a aloca acel procent din totalul disponibil BTC în schimbul BAT).

binance 5

Secțiunea A afișează:

  1. perechea de monede BAT/BTC;
  2. ultimul preț – 0.00005273 BTC și echivalentul aproximativ în dolari 0.60$ (adică pentru a cumpăra o monedă BAT se plătește în medie ~ 0.00005273 BTC sau pe scurt 1BAT = 0.00005273BTC);
  3. diferența +/- față de prețul de acum 24 de ore (-2.71% sau a scăzut cu 0.00000147BTC);
  4. 24h High și 24h Low sunt prețurile maxime și minime din ultimele 24 de ore;
  5. 24h Volume is the total volume of traded BAT; în ultimele 24 de ore s-au tranzacționat monede BAT în valoare totală de 362.92 BTC (bitcoini).

Secțiunea B prezintă Order Book-ul – Registrul de comenzi, împărțit în două părți, care prezintă comenzile (de cumpărare și vânzare) cele mai apropiate de valoarea prețului mediu:

În jumătatea superioară sunt afișate comenzile de cumpărare. Astfel, la cel mai bun preț, cu roșu, sunt 1242 monede BAT de cumpărare la prețul de 0.00005288 BTC per monedă BAT și așa mai departe;
În jumătatea inferioară sunt afișate comenzile de vânzare. Astfel, la cel mai bun preț, cu verde, sunt 2583 monede BAT de vânzare la prețul de 0.00005273 BTC per monedă BAT și așa mai departe.

Utilizatorul cumpără câte monede dorește. Dacă cineva vrea să cumpere/vândă mai multe monede decât aceste valori va trebui să treacă consecutiv de mai multe astfel de praguri, de comenzi. Utilizatorul nu trebuie neapărat să facă acest proces manual, website-ul face asta automat în secțiunea D.

binance 6

Secțiunea C arată graficul prețului în perioada de timp aleasă. Se pot modifica multipli parametri de vizualizare a graficului cu butoanele din stânga sus. Sunt prezenți și câțiva indicatori de analiză tehnică a prețului în partea de jos a secțiunii, dar folosirea acestora este mult mai complexă și nu se încadrează în ghid.

În cea mai importantă parte, secțiunea D, se fac efectiv comenzile. Pentru simplificare se alege categoria Market (aici utilizatorului i se alocă automat cel mai bun preț). Apoi în câmpul Amount din secțiunea Buy BAT se scrie numărul total de monede BAT dorite. Sau se pot folosi procentele ajutătoare de sub câmpul Amount pentru a aloca un procent din suma totală disponibilă de BTC pentru a cumpăra moneda virtuală BAT.

binance 7

În secțiunea E sunt prezentate perechile disponibile pentru tranzacționare. Dacă ați cumpărat monede bitcoin ($BTC), folosind capitolul precedent al ghidului, puteți cumpăra monedele virtuale din coloana BTC. Sunt trecute prețurile monedelor și diferențele de preț față de acum 24 de ore.

binance 8

În secțiunea F sunt afișate ultimele comenzi finalizate. În imagine ultima comandă a fost la ora 16:33:28, s-au vândut 153 BAT pentru prețul de 0.00005273 BTC per monedă BAT. Valoarea apare cu roșu deoarece prin schimbul acesta prețul mediu a scăzut – verde apare când prețul crește.

binance9

2.2 Alte exchange-uri și brokeri

Evident că nu există doar un broker (Coinflux) și un singur exchange (Binance).

Brokerii din România sunt enumerați la începutul ghidului, dar există și brokeri internaționali cu volume masive. Coinbase (link) este de departe cel mai mare, dar nu este disponibil în România. Se pot folosi foarte bine Coinmama(link) sau Anycoindirect(link). Folosind un broker plătești cu RON, USD sau EURO și primești bitcoin sau un număr limitat de monede.

Pentru a cumpăra alte monede utilizatorul trebuie să se înregistreze la un exchange. Cele mai mari sunt: Binance – recomandat, Bit-z – a 2a recomandare, Bibox – un exchange nou excelent, HitBTC, Cryptopia, Poloniex. Sau ar mai fi CoinExchange(link), YoBit(link), C-cex(link), COSS(link), Bitbay(link), Bleutrade(link), Exmo(link), Cex(link), Mercatox(link), Altcoinexchange(link), Gatecoin(link), Kucoin etc. Mai sunt și altele foarte mari Bittrex(link), Bitstamp, Bitfinex(link) sau Kraken(link) dar problema în ultimele săptămâni a fost că foarte multă lume a intrat în lumea monedelor virtuale iar acest aflux imens de noi membri a dat peste cap toate exchange-urile și din acest motiv foarte multe au decis suspendarea înregistrării de noi membri pe o perioadă necomunicată momentan.

De aceea am dat această lungă listă de exchange-uri și brokeri pentru că nu se știe când și acestea vor interzice înregistrarea de noi membri și recomand tuturor înregistrarea pe toate aceste site-uri sau cât mai multe! Durează câteva ore bune, dar pentru mine a funcționat strategia aceasta (se poate ca o anumită monedă să fie disponibilă doar pe un exchange).

3. Studiu – documentarea

Trimiterea de bani și achiziționarea de bitcoini poate fi foarte simplă, mai ales după prima tranzacție. Și cumpărarea de alte monede virtuale – altcoins – este la fel de simplă. Problema intervine când trebuie să te hotărăști exact ce trebuie cumpărat. Activitatea cea mai mare consumatoare de timp pentru un investitor/trader în monede virtuale o reprezintă documentarea, studiul diferitelor monede.

Nu există o rețetă sigură a ceea ce trebuie urmărit și citit, ce surse de informare sunt de încredere totală și unde se găsesc cele mai bune ponturi.
Cel mai bine este să nu crezi nimic de pe internet. Cine a investit într-o monedă la un preț foarte mare acum va promova acea monedă încontinuu sperând că va influența cât mai mulți să cumpere și astfel prețul o să crească (iar el și grupul din care face parte vor vinde sus). Cine încă nu a cumpărat va inventa minciuni, va discredita orice despre o monedă sperând că lumea va crede și va vinde și astfel prețul o să scadă (iar el și grupul din care face parte vor cumpăra jos). Mulți prieteni vă vor sfătui să cumpărați o anumită monedă pentru că au auzit ei că va crește foarte mult, etc. Deși poate nu este prost intenționat, în mod sigur este prost informat și trebuie evitat. Nimeni nu poate ști cum va evolua o monedă în următoarele 5 minute sau următorii 3 ani! Verificați informațiile din mai multe surse și trageți singur o concluzie.

Surse foarte bune de documentare:

Site-ul oficial al monedei;
Twitter – una din principalele mele surse de informare atunci când studiez o monedă. De exemplu când se caută după o monedă se folosește simbolul $ urmat de prescurtarea monedei – $XRP (link). O interfață alternativă pentru twitter este tweetdeck (link), în care este mult mai ușor de urmărit multiple ferestre;
Bitcointalk – Principalul site în domeniul monedelor virtuale. Site-ul a fost creat de însuși Satoshi Nakamoto, iar absolut toate monedele sunt anunțate mai întâi aici. Dacă nu apar aici atunci e un foarte mare semn de întrebare. Sunt postări și cu mii de pagini de discuții (ex. anunțarea lansării monedei Bancor – link);
CoinMarketCap – cel mai vechi site care centralizează toate monedele precum și prețul lor de-a lungul timpului. Este unul dintre cele mai vizitate site-uri la nivel global (alternative – CryptoCompare, Coincap.io sau WorldCoinIndex);
Reddit – tot un fel de forum în care sunt anunțate diferite știri, evenimente, probleme, etc. Fiecare monedă virtuală are subbredditul său, adică e dedicat doar pe acea monedă (ex. pentru moneda IOTA există r/IOTA – link);
Telegram, discord sau slack – sunt aplicații de chat. Majoritatea monedelor au conturi oficiale, dar există și foarte multe alte canale de discuții făcute de fani. Sunt multe canale de telegram (căutați pe google) care anunță imediat ultimele știri din piață, iar dacă te miști foarte repede și cumperi până ajunge știrea și la restul lumii se poate face profit mare. Nu recomand pentru că pot fi promovate știri false. Și eu am un grup de discuții pe care îl moderez și unde este invitată toată lumea, inclusiv începătorii – link canal discord;
Coinmonsta – postează cele mai noi știri globale, noutăți de pe Reddit, grafice de preț etc, în timp real pentru multe monede virtuale. Foarte bun pentru cei care vor să fie tot timpul la curent cu ultimele noutăți;
Coinmarketcal – un site unde sunt înșirate aproape toate evenimentele care urmează să se întâmple pentru toate monedele, ca într-un calendar (alternative CoinCalendar sau Coindar);
Recenzii video pe Youtube;
Știri monede virtuale pe site-ul Steemit;
Bloguri;
Google – poate un pic mai sus trebuia trecut, poate primul.

Recomand:

  • folosirea unei aplicații de portofoliu. Personal folosesc CoinTracking pentru a scoate diferite rapoarte, urmări câștiguri, datele și sumele investite, etc. Pentru telefon folosesc o aplicație foarte simplă, Blockfolio, care doar arată numărul de monede și valoare lor (plus grafice și mici alte chestii) (alternativă – Delta);
  • folosirea unui site specializat de grafice de prețuri. Deși poate pentru unii graficul fiecărei monede de pe site-ul CoinMarketCap poate fi suficient, unul dintre cele mai bune site-uri specializate pe grafice de prețuri este TradingView.

Se pot face bani (foarte mulți chiar) prin diferite metode în domeniul monedelor virtuale (pentru mai multe detalii google it):

minare – punerea la dispoziția rețelei a resurselor calculatorului pentru susținerea proiectului este recompensată cu un anumit număr de monede (definiție foarte pe scurt);
investiție;
tranzacționare (pe termen lung, mediu sau scurt);
short – pariere pe faptul că o monedă va scădea în loc să crească (doar pentru profesioniști, recomand site-ul BitMEX);
arbitraj – într-o piață nereglementată și foarte fragmentată cum este cea a monedelor virtuale întotdeauna există diferențe între prețul unei monede între diferite exchange-uri; dacă sunt diferențe mari și se îndeplinesc anumite condiții se poate cumpăra o monedă dintr-un loc și vinde mult mai scump în alt exchange;
ICO – cumpărarea de monede noi la începutul proiectelor pentru un preț (considerat) mai ieftin;
monede PoS și Masternodes – monede virtuale care oferă un număr garantat de monede gratuit (1-10000% sau mai mult) în funcție de numărul de monede deținute;
airdrops – distribuirea de monede gratuite;
bounty – promovarea sau publicarea de articole despre un anumit proiect poate fi recompensată cu monede.

4. Sfaturi

Foarte mare grijă la escrocherii. Nu aveți încredere în nimeni care se oferă să vă schimbe monedele, să le depoziteze, etc. Aveți mare grijă pe ce site-uri ați intrat. O singură literă scrisă greșit vă poate duce pe o clonă a exchange-ului, de exemplu, iar când scrieți datele de autentificare să le divulgați direct unui hacker. Nu investiți în proiecte care par suspecte, toate monedele de tip MLM sunt scheme ponzi;
Folosiți o adresă de e-mail separată cu parolă sofisticată și cât mai sigură. Ideal ar fi o adresă de e-mail diferită pentru fiecare cont pe exchange-uri, parole complexe și diferite, iar pentru sume foarte mari de bani numere de telefon diferite. Instalați aplicația Google Authenticator (recomand Authy, alternativa mult mai bună) și activați protecția în 2 pași -2 factor authentification – de fiecare dată când se poate (urmați cu atenție toți pașii). Folosiți un calculator sigur (fără programe cracked instalate), o mașină virtuală, browsere izolate, VPN etc pentru a naviga pe site-urile exchange-urilor (un excelent articol aici);
Folosirea rețelei bitcoin, a blockchainului, pentru a face tranzacția de la broker la exchange nu este gratuită. De fapt există un comision destul de mare (grafice foarte complexe și cum se interpretează), care a ajuns și la 50$. Pentru tranzacții mici contează foarte mult. De aceea din brokerul Coinflux se poate cumpăra Litecoin ($LTC), trimiși pe adresă de Litecoin pe exchange și de acolo acei litecoini transformați în bitcoin (comparație între comisioane). O situație mai complexă care nu va fi explicată aici în detaliu – începătorii pot ignora în totalitate acest punct și pot folosi doar bitcoin;
ÎNTOTDEAUNA verificați adresa pe care o copiați/scrieți. Trimiteți monede virtuale numai între adrese ale acelei monede (bitcoin la bitcoin, litecoin la litecoin, ethereum la etherum, etc). O greșeală va duce la pierderea definitivă a monedelor!
Pentru sume mici este suficient acest ghid. Dacă aveți sume mari și importante în exchange e bine să vă gândiți că foarte multe exchange-uri au fost sparte de hackeri. Și atunci intervine căutarea unui portofel mai sigur (articole – link1, link2, link3). Pentru mai multe întrebări folosiți secțiunea de comentarii de la finalul ghidului sau căutați ajutorul unui expert;
Brokerii nu au întotdeauna cele mai bune tarife, dar sunt mult mai bune decât un terminal de genul Zebra pay sau localbitcoins (sau Paxful). Riscul cumpărării de bitcoini direct de la alți utilizatori este că autoritățile pot urmări istoricul tranzacțiilor, iar poate aceștia au fost folosiți în trecut pentru operațiuni ilegale. Cea mai bună opțiune pentru România o consider Coinflux > Binance;
Folosirea monedelor virtuale pentru investiție sau pentru tranzacții reprezintă două concepte diferite. Personal investesc în proiecte cu potențial în viitorul nu foarte apropiat (5-10 ani) adică monede virtuale care au utilitate practică sau tranzacționez monede zilnic sau săptămânal în scop speculativ;
Sunt investitori și traderi experimentați care găsesc tipare în graficele mișcărilor de preț ale monedelor virtuale și pot aproxima o anumită valoare în viitor. Metoda se numește analiză tehnică de preț (articole excelente aici și un curs complet gratuit aici);
Întotdeauna să aveți un plan în spate și un management al riscului și investițiilor/tranzacțiilor. Niciodată să nu folosiți mai mulți bani decât sunteți dispuși să considerați acceptabilă pierderea totală a investiției. Nu folosiți bani de care aveți nevoie (bani de chirie, de mâncare, bani împrumutați, etc.);
Evitați grupurile de pump-and-dump (atât de mult încât nici să nu vă pierdeți timpul să căutați ce înseamnă, să mă credeți pe cuvânt, iar de fiecare dată când dați de un astfel de grup ignorați-l cu desăvârșire). Nu cumpărați fiind conduși de emoții (când prețul unei monezi a crescut foarte mult să vă ofticați că ați pierdut momentul oportun și să cumpărați atunci pe loc sau când o monedă scade foarte mult să vă speriați și să vindeți tot pentru a recupera totuși o parte a investiției – de obicei sunt tranzacții total pierzătoare). Nu aveți încredere oarbă în nimeni, nici măcar în ceea ce am scris eu (nu sunt un expert, nimeni nu este). Întotdeauna verificați și trageți singur o concluzie;
Niciodată nu veți cumpăra exact la minim și nu veți vinde exact la maxim, încercați să fiți cât mai aproape de aceste limite. Vor exista și pierderi, vor exista și câștiguri, important e ca la final, când se trage linia să fiți pe plus;
Piața monedelor virtuale este deschisă permanent!

Alocați 25 de minute pentru a asculta de la o persoană foarte cunoscută în domeniu, cu 5 ani experiență, cele mai bune sfaturi de urmat înainte de a investi/tranzacționa monede virtuale (recomand absolut toate aceste sfaturi):

5. Încheiere

Nu folosiți acest ghid ca pe un sfat de investiții. Orice acțiune cu banii dumneavoastră poartă în totalitate responsabilitatea dumneavoastră!

Share: